סומוטו

“אנו מעדיפים לקנות חברות מצוינות במחיר הוגן מאשר חברות הוגנות במחיר מצוין”. זהו אחד מהציטוטים המפורסמים של וורן באפט. החברה שפתחתי בה פוזיציה, לא הייתי קורא לה חברה מצוינת, אבל המחיר לדעתי מצוין. אז אולי באפט לא היה משקיע בחברה כזו, אבל אני כן :). מדובר על חברת סומוטו שנסחרת בת”א ונוסדה ב 2009. חברה שעסקיה הם בתחום האינטרנט. מה שמשך אותי בחברה זה התמחור המצחיק שבה היא נסחרת.

על החברה

החברה נותנת פתרון הפצה למפתחים ומשווקים לאפליקציות. הפתרון הוא חוצה פלטפורמות ומאפשר פתרון למק, פיסי, מובייל iOS ומובייל אנדרואיד. לדבריה, היא החברה היחידה שנותנת אפשרות להתקנת אפליקציות בכל הפלטפורמות האפשריות. עפ”י החברה היא מחברת בין מפרסמים כמו גוגל, יאהו, בינג, ביידו וכו’ לבין מפתחי אפליקציות.

לחברה יש 2 ערוצי הפצה: B2B ו B2C. שהם Business to Business  ו-Business to Consumer.

במודל ה-B2B החברה מקשרת בין המפרסמים לבין מפתחי התוכנות ובעלי אתרים. זה מתבצע כך: נניח ישנו מפתח תוכנה (בעיקר) למקינטוש שרוצה להגדיל את ההכנסות שלו. הוא מתקשר עם חברת סומוטו דרך חברת הבת שלה בשם ג’ניו ומכניס את הנתונים לתוכנה בשם InstallMac דרך האתר. התוכנה “עוטפת” את תוכנת המפתח הראשי שמתאים למק יחד עם החתימה הדיגיטלית המאושרת מאפל של ג׳ניו, ומאפשרת התקנה של הקובץ החדש אצל המשתמש הראשי. אותו משתמש שרוצה להתקין את התוכנה, מוצעת לו תוכנה נוספת ע״י המפרסם. אם המשתמש התקין את התוכנה או התוכנות הנוספות, סומוטו זוכה בהכנסה. התוכנה בודקת האם האפליקציות הנוספות שמוצעות לההתקנה, מותקנות כבר אצל אותו משתמש, ואם לא כאמור, ישנה האופציה להתקין תוכנה חדשה. האפליקציות האפשריות להתקנה הן סרגל כלים, תוכנות לניהול קבצי וידאו וכיו״ב. סומוטו מקבלת לפי הדו”חות שלה, 0.5-3$ להתקנה… ישנה אפשרות גם לסומוטו להציע אפליקציות שהיא עצמה מפתחת. במודל ה B2C, בדומה לאפשרות הקודמת, הערוץ ההפצה הוא דרך רשתות פרסום דיגיטליות. במבחינת מס׳, לחברה יש כ 80 מפרסמים במובייל ופיסי, 40 רשתות פרסום דיגיטליות, ויותר מ 1000 שותפי הפצה.

במילים אחרות, החברה נותנת אפשרות לחבר בין מפרסמים לבין מפתחי תוכנות והיא גוזרת קופון על הפצה של תוסף. היא גם יכולה לעשות כסף מהתקנה של אפליקציות נוספות אותן היא מציעה כשהאפליקציות יכולות להיות גם כאלה שסמוטו פיתחה. למפתח תוכנה, העניין כדאי, שכן הוא לא משלם כלום עבור הגדלת ההפצה של התוכנה שהוא פיתח וגם זכאי להכנסה קטנה פר התקנה, והוא יכול להגיע לקהל גדול יותר באמצעות מפרסם וסומוטו שמחברת בין כל הצדדים.

סומוטו בעיקר מסתמכת על חברת ג’ניו שאיתה היה לה שיתוף פעולה עד לאחרונה, ועתה היא נרכשה במלואה בסכום של 34.1M$. ג’ניו היא למעשה מנוע צמיחה של סומוטו, ולדעתי נקנתה די בזול. מוצר נוסף שיש לג׳ניו מלבד ה InstallMac הוא דף בית חכם שמרכיב למשתמש באופן אוטומטי דף עם הדברים שמעניינים אותו. שם הוא מקבל גם פרסומות שמהן נובעת ההכנסה של סומוטו.

דרך ג׳ניו, סומוטו בעיקר נותנת פתרון להתקנה אפליקציות בעיקר עבור המקינטוש. ע״י רכישה חברת tabatoo – פתרון עבור מובייל, וסומוטו עצמה נותנת את הפתרון עבור פיסי. סומוטו מאפשרת פתרון טכנולוגי עם התקנת תוכנה קלת משקל, מרובת ערוצים (כך שההתקנה תהיה מהירה מאד כדי לא לתסכל את המשתמש הסופי) ומנגנון לומד שיאפשר להציע פרסומות ללקוח.

במובייל, כרגע עבור אנדרואיד, התקנה מתבצעת דרך הפיסי וב iOS, המכירות נמצאות עדיין בחיתוליהן.

הגליץ׳

בדומה לחברות כמו בבילון ורעותיה, לסומוטו יש אפשרות להתקין תוספים מעצבנים שהמשתמש מתקשה להסיר. תוסף אחד לדוגמא הוא האומניבר לספארי שהחברה ״דוחפת״ למשתמשים שלה, משנה את ההגדרות לדף הבית של המשתמש. היא מאפשרת לעקוב אחרי המשתמש, ובכך ללמוד אותו והעדפותיו ומאפשרת לדחוף לו פרסומות בהתאם להעדפות אלה. התוסף גם ישנה את דף הבית של משתמש הקצה. את התוסף הזה קשה להסיר וכמו בסיפור של בבילון (עם יאהו! וגוגל), אפל החליטה שהיא חותכת את סומוטו/ג׳ניו ע״י שלילה של החתימה האלקטרונית שלה למוצר זה בלבד, ובכך לא מאפשרת יותר להתקין את התוסף המעצבן שלה. ההודעה של אפל הגיעה בינואר השנה, ממש כמה ימים לאחר שסומוטו הודיעה שהיא תראה תוצאות לשנת 2014 טובות יותר ממה שהעריכה תחילה. המניה כמובן נחתכה בחדות, מה שלדעתי מאפשר היום לקנות את סומוטו בשולי בטחון די גדולים. לפי הדו״חות של סומוטו, 25% מההכנסות שלה מגיעות מהתוספים. אפל אולי עצרה את התקנת התוסף ״אומניבר״, אבל זה לא אומר שלחברה אין מוצרים ושת״פים נוספים.

תוצאות מהעבר

החברה הפכה להיות ציבורית בשנת 2013 והוקמה בשנת 2009, כך שאנחנו מדברים על חברה מאד צעירה, אבל צומחת. ההכנסות שלה בתחילת פעילותה לא ממש רלבנטיות, אז ריכזתי את המס׳ החל משנת 2012. החברה הכניסה בשנת 2012, 2013, 2014 את המס׳ הבאים (כל המס׳ במיליונים): 9.265$, 22.08$, 31.75$ בהתאמה. הרווח התפעולי (לפני הפחתות) הוא 0.475$, 2.566$, 5.05$ בהתאמה, כך שאפשר לראות שהחברה צומחת.

בדו״חות 2015, הראשון והשני אפשר לראות גם את התוצאות פרופורמה יחד עם ג׳ניו לגבי 2014 וגם את התוצאות דפקטו אחרי שג׳ניו כבר הוטמעה לתוך סומוטו. בשנת 2014 החברה הכניסה יחד עם ג׳ניו סכום של 42.2 מיליון דולר ורווח תפעולי של 11.2 מיליון דולר. מס׳ מרשימים מאד בהתחשב במחיר הנוכחי שלה.

לגבי המחצית הראשונה של 2015, אמנם יש האטה קלה ברבעון השני לעומת הראשון, אבל במבט חציוני החברה הכניסה 16.7 מיליון דולר והרווח התפעולי (לפני הפחתות) שלה הוא 5.4 מיליון דולר, כך שאם ננרמל את המס׳ האלה לאורך כל השנה, נקבל מכפילים מאד נמוכים.

התימחור

מבחינת מחיר, החברה היום נסחרת בשווי של כ 90-80 מיליון שקל. בשנת 2014, החברה מכרה פרופורמה (יחד עם ג׳ניו) בסכום של 42.2 מיליון דולר, או כ 160 מיליון שקל. רווח תפעולי (לפני הפחתות) ב 2014 היה בגובה של 11.2 מיליון דולר או 42.5 מיליון שקל.

עפ״י תוצאות 2014, מבחינת מכפילים, החברה נחסרת במכפיל מכירות של 0.5 ומכפיל EV/EBITDA של 1.9. מדובר על מס׳ מאד אטרקטיביים לטעמי. החברה נסחרת כ״כ בזול שהיא ממש מתמחרת אובדן דרך קיצוני שבו ההכנסות והרווחים של החברה יעלמו לגמרי. אין לדעת מה העתיד צופן לנו, בטח אחרי ביטול החתימה האלקטרונית ע״י אפל, אבל יש כמה רמזים שמתחבאים בדוחות של סומוטו כמו שאפשר לראות מהציטוטים בהמשך.

העתיד

ברבעון הראשון של השנה, סומוטו הודיעה בדו״ח הרבעוני שהיא תעמוד בתחזיות שסיפקה:

תחזית לשנת 2015 – תוצאות רבעון זה עומדות בתחזיות החברה לשנת 2015 כפי שדווחו על ידי החברה בעבר. לתחזית החברה ועדכונה ראו דיווחי החברה מיום 7 בספטמבר, 2014.

מה שיפה, שהחברה אומרת בהתחלת השנה בדיווח לבורסה מתאריך 16.02.15, לאחר ההודעה של אפל שהיא אינה ממשיכה את החתימה הדיגיטלית עם סומוטו את ההודעה הבאה (ההדגשה במקור):

החברה מעריכה כי לאור הפעולות שננקטו עד כה על ידה כמפורט להלן, וכמפורט בדיווח המיידי מיום 18 בינואר 2015 (להלן: “הדיווח המיידי), לא צפויה להיות השפעה מהותית להודעת APPLE מיום 13 בפברואר 2015 על התוצאות הכספיות של החברה בשנת 2015, מעבר למפורט בדיווח המיידי. בהתאם לכך החברה מעריכה כי הכנסותיה בשנת 2015 יעלו על הכנסותיה המאוחדות פרופורמה לשנת 2014 המוערכות בגובה של כ- 41 מיליון דולר וכי הרווח התפעולי בשנת 2015, לפני הפחתות, יעלה על הרווח התפעולי המאוחד פרופורמה לפני הפחתות בשנת 2014 המוערך בגובה של כ- 11 מיליון דולר. מובהר בזאת כי החברה וג’ניו ממשיכות להפיץ את כל מוצרי ג’ניו על פלטפורמת APPLE. יצוין, כי בעקבות ההודעה לג’ניו מיום 15 בינואר 2015, נערכה החברה מבעוד מועד וקיבלה חתימות דיגיטליות נוספות באופן המאפשר לחברה להמשיך ולהפיץ את מוצרי ג’ניו. בתוך כך החברה מיישמת אסטרטגיה שיווקית הכוללת את שיווק מוצרי ג’ניו במספר רב של ערוצים לרבות באמצעות שיתופי פעולה עם שותפיה העסקיים, באופן שהפקעת חתימה ו/או חתימות דיגיטליות נוספות אינן צפויות להערכת החברה לפגוע בפעילות החברה.

כלומר, סומוטו עומדת מאחורי המס׳ של 2014 שבתימחור שלה היום הופכים את סומוטו לחברה זולה מאד. בדו״ח הרבעון השני של השנה הנוכחית, 2015, סומוטו קצת נסוגה מהערכות שלה שהם יעמדו במס׳ שלעיל, והיא אומרת את הדברים הבאים:

תחזית לשנת 2015 – החברה מרכזת מאמצים על מנת להשלים עסקת רכישת חברה הפועלת בתחום המובייל עד לתום שנת 2015. באם החברה לא תשלים פעולת רכישת חברה כאמור, ולאור העובדה כי תעשיית הפצת התוכנות בסביבת PC- Windows חווה ירידה משמעותית לאחרונה (כמפורט בס”ק ח’ לעיל), ועל אף העובדה שפעילות הפצת האפליקציות של החברה בתחום ה- Mac גדלה ופעילות המובייל מהווה מנוע צמיחה, עלולה החברה שלא לעמוד בשנת 2015 בתוצאות החברה על בסיס פרופורמה של שנת 2014, כפי שהעריכה בעבר.

לחברה יש בקופה כ 8 מיליון דולר (וחוב די דומה). היא מודיעה שהיא אכן חווה האטה בשוק ההתקנות של הפיסי. לפי הודעה זו, גם אחרי שיחה עם ה CFO של החברה, שהיא עשויה לרכוש חברה נוספת שתיתן לה את האפשרות להגיע למכירות ולרווח התפעולי שעליו היא הצהירה כמו שכתבתי. גם אם החברה לא תגיע למס׳ האלה, היא כ״כ זולה שזה בסדר מבחינתי. ואם מדברים על צמיחה, בדו״חות של 2015, החברה מראה שהיא כבר מייצרת בחציון הראשון הכנסות ממובייל של 2.4 מיליון דולר, שלא היו לה בעבר, בעיקר באמצעות חברת tabatoo שאותה סומוטו גם רכשה בכ 1M$.

סוכריה נוספת היא בדמות גובה המס שג׳ניו תשלם עפ״י הודעת סומוטו, בגובה 16% ולא 26.5% בכפוף לעמידה ביעדים מסוימים, כך שהרווח הנקי יושפע בוודאי מכך, כמו שאפשר לראות כבר בדו״חות 2014.

הסיכון

לא חסר. קודם כל מדובר על חברת אינטרנט. היא יכולה לקבל ברקס כמו שהיא קיבלה מאפל לגבי שאר המוצרים שלה. זהו הסיכון הגדול ביותר, ואין להקל בו ראש. ממה שדיברתי עם ההנהלה, זה לא משהו סביר, אבל אין לדעת. ההסתמכות של סומוטו במס׳ לקוחות בודדים היא גדולה מאד. הלקוח הגדול ביותר שלה אחראי על 57% מההכנסות של החברה ואם הוא ייעלם, אזי החברה תיכנס לצרה צרורה. ישנו גם הסיכון של חפיר. סומוטו אמנם נותנת פתרונות הפצה Cross Platform, אבל אף אחד לא מבטיח שלא תקום חברה חדשה שתגנוב את הביזנס מסומוטו. בכל זאת, מדובר על חברת תוכנה…

סיכון נוסף הוא ברמת ההנהלה. ממה שהתרשמתי מדובר על הנהלה רצינית שמייסדיה עשו דבר אחד או שניים בעברם. סול צבי, היזמית שהקימה את ג׳ניו, לצערי, עוזבת את סומוטו, זמן קצר בלבד אחרי הרכישה. מדובר על בחורה שממה שבדקתי עליה באינטרנט, עם היסטוריה מקצועית מאד מרשימה, ומבינה טוב מאד את הביזנס. אפשר להתרשם ממנה בחלק האחרון של הכנס למשקיעים, בחלק של השאלות והתשובות. מי שהחברה מעניינת אותו. יכול לקבל הרבה מידע בלינק הזה.

החברה גם יכולה בוודאות די גדולה לדלל את בעלי המניות שלה כפי שכבר עשתה בעבר, וזאת עפ״י הודעות לבורסה. לדעתי היא תעשה זאת כשתרכוש חברה חדשה. אם זה יביא הכנסות ורווחים כמו הסינרגיה הטובה עם ג׳ניו, זה לא נורא.

עם כל הסיכונים והחשש הטבעי מחברות האינטרנט, פתחתי פוזיציה קטנה בחברת סומוטו. אהבתי לראות שגם ההנהלה קונה בעצמה מניות לעצמה דרך הבורסה בשלל הודעות.

אינני יועץ השקעות ולא רואה חשבון ולא הוסמכתי לכך. יש לקרוא את הפטור מאחריות לפני ביצוע כל פעולה. אין להסתמך על החישובים שנעשו ברשומה הזו, הם עלולים/עשויים להיות מוטעים. אני עושה הרבה טעויות ויש סיכוי גבוה שטעיתי ברשומה זו. סביר להניח שאני מדבר שטויות ולכן כל מי שמבצע פעולה על סמך רשומה זו, עלול להפסיד את כספו. אין תחליף לייעוץ מקצועי. יש לראות ברשומה זו בגדר מחשבות שהכותב מעלה בלבד ולא לייחס שידול לפעולה. נא לא להקשיב לי. אני עלול/עשוי לקנות/למכור את חברת סומוטו או כל נייר ערך אחר מבלי לפרסם זאת.