סומוטו

2018 היתה שנה די רעה עבור המשקיעים. לאחר 9 שנים ירוקות, הגיע הרבעון האחרון של השנה והפיל את כל המניות. למרות זאת, אחת המניות הטובות בתל אביב היתה סומוטו שעלתה ב 41% במהלך השנה וחילקה עוד המון דיבידנדים מקופת המזומן הדשנה. תשואת הדיבידנד ל 2018 היתה כ 23%. יתרה מזאת, מנית סומוטו עלתה כמעט 30% בינואר 2019 בתוספת הודעות חיוביות של תשלום קרוב של דיבידנד גדול של 12 מיליון שקל (החברה מחויבת ל50% תשלום מהאביטדה, ופה היא משלמת יותר), ושהיא צופה לעליה בהכנסות ורווח מהותיים כתוצאה מהודעה על הסכם חדש מדצמבר, שעוד אמור להשפיע בעתיד על התוצאות. אני מניח שהשוק סופסוף מפנים שהחברה מחלקת את המזומן לבעלי המניות בנדיבות יתר, ושהתזרים החזק שלה הוא פה כדי להישאר.

אני חושב שמי שמשקיע בשוק ההון יכול ללמוד הרבה מהסייקל של סומוטו איך להתנהל ברגעים קשים. בסוף 2017, החברה פרסמה אזהרת רווח חמורה שהרווח ברבעון הרביעי יהיה נמוך ממה שצפתה. אני כתבתי על כך מס׳ פעמים, וקל מאד להישאב למרה שחורה ולחשוב שכעת, הלך הכסף, וההשקעה היא גרועה.

הדברים הרעים גם תודלקו בידי כל הסביבה. מה שיש ללמוד פה, זה איך לראות משהו אחר ממה שכולם רואים. זה מה שמבדיל משקיע טוב למשקיע שמפספס. כמובן, יכולים משקיעים לטעון שהחברה מסוכנת, דפוקה, שקרנית ועוד. מי שזוכר את אותה תקופה יכול לראות פוסטים וציוצים נוראים ומדכאים של בלוגרים מסביב של ״פאק באמינות״, וש״עכשיו צריך לתבוע את החברה״ וכל מיני אמרות מתלהמות שבגינן, אפשר להתעצבן אבל לא לעשות כסף.

משקיע טוב לא יכול להגיד משפט של ״אני לא אקנה לעולם חברה כזו״. כל חברה (אלא אם היא עושה מהלכים בלתי חוקיים בעליל) שווה קניה במחיר מסוים. התיזה הרווחת היתה שסומוטו שיקרה לבעלי המניות שלה בנוגע להצעת הבייאאוט שהיתה על השולחן שלא באמת היתה קיימת, ולאחר מכן שיחררה הודעות גרועות בקצב, כשהשיא היה, שהיא פשוט לא תעמוד בתחזיות שהיא הבטיחה ברבעון הרביעי שאמור להיות הכי חזק, ולכן אין סיבה להחזיק במניה.

אני לא טוען ש״ידעתי״ שהחברה תתאושש. היו סימנים שהתעלמתי מהם בזמנו שהחברה בדרך למטה, אבל הדבר לא מעיד על העתיד שעשוי להיות בהחלט חיובי. שוק ההון הוא תמיד ניסיון להבין מה יקרה בעתיד, ולא מה התרחש בעבר. השאלות שמשקיע טוב צריך לשאול את עצמו במחיר דאז כשהחברה שחוטה הן השאלות הבאות:

  • האם הרבעון הרביעי הגרוע הוא חד פעמי ולא פוגע בכח הרווח של החברה?
  • האם אינסיידרס שהחלו לקנות באותה תקופה קשה כמו סול צבי ויעקב טננבוים המייסדים של ג׳ניו, האם הם טועים בקנייתם והשוק צודק?
  • האם הנתונים הפיננסיים של סומוטו כ״כ גרועים?

לגבי השאלה ראשונה, התשובה היא לדעתי ״כן״. הרבעון הגרוע הוא בסבירות גבוהה גרוע באופן חד פעמי. לאחר הרבעון הנוראי, התקשרתי לאסי שהיום המנכ״ל ואז היה רק סמנכ״ל הכספים, ושאלתי אותו מס׳ פעמים על נושא זה. מכיוון שסומוטו חברה יחסית שקופה (נותנת תוצאות ראשוניות תוך שבועיים לאחר סיום רבעון. אני לא חושב שיש עוד חברה בתל אביב שמתנהלת כך) הוא אמר לי שמה שקרה היה לא צפוי. סומוטו לא צפתה שכך יסתיים הרבעון ופשוט טעתה. לא היה פה שקר. ניסיתי להבין אם נפגע כח הרווח של החברה, וכמובן שלא יכולתי לקבל תשובה על שאלה כזו. לגבי הבייאאוט, הוא הבהיר לי שהיתה הצעה מסוימת, וכתוצאה מכך שההצעה היתה עשויה להשפיע על מחיר כתבי האופציה של החברה שעמדו לפקוע, סומוטו נאלצה לפרסם את ההצעת הבייאאוט הערטילאית.

לגבי שאר הנק׳, זה די ברור. ברגע שסומוטו ירדה למחירים מאד נמוכים, החלו אינסיידרס לקנות עד לפני חודש. זהו סימן חזק ביותר. מדובר על 2 שמכירים את סומוטו אולי הכי טוב כשלאחד מהם מושב בבורד. לגבי הנתונים הפיננסיים של סומוטו, היא עדיין החזיקה ערימות של מזומן, עם תשואת דיבידנד מרשימה, ותזרים חיובי שנקודתית היה חלש ברבעון יחיד.

הווארד מרקס אמר שלמשקיע טוב צריכה להיות יכולת של “2nd level thinking”. הכוונה, לראות דברים מעבר. פיטר לינץ אמר ש״אתה יכול להיות מנתח הדוחות הכי טוב בעולם, אבל ברגע שמגיעות הירידות ואתה מוכר הכל, אתה לא תהיה לעולם משקיע טוב״.

אני החלטתי שאני נשאר עם סומוטו ובינתיים זו אחת מההצלחות הגדולות שלי ב 12-13 החודשים האחרונים.

ומה כעת?

יש לנו עדיין פה חברה בשווי של 50 מיליון דולר, אחרי כל העליות, עם מזומן נטו של כ 12.7 מיליון דולר (לפני תשלום הדיבידנד). כלומר, שווי מזומן של רבע מהחברה.

אביטדה של 4.1-4.4 מיליון דולר לרבעון ולכל השנה של 13.3-13.6 מיליון. מה שנותן ev/ebitda של כ- 2.8 עוד לפני השיפור שהיא צופה. זול או יקר?

אינני יועץ השקעות ולא רואה חשבון ולא הוסמכתי לכך. יש לקרוא את הפטור מאחריות לפני ביצוע כל פעולה. אין להסתמך על החישובים שנעשו ברשומה הזו, הם עלולים/עשויים להיות מוטעים. אני עושה הרבה טעויות ויש סיכוי גבוה שטעיתי ברשומה זו. סביר להניח שאני מדבר שטויות ולכן כל מי שמבצע פעולה על סמך רשומה זו, עלול להפסיד את כספו. אין תחליף לייעוץ מקצועי. יש לראות ברשומה זו בגדר מחשבות שהכותב מעלה בלבד ולא לייחס שידול לפעולה. נא לא להקשיב לי. אני עלול/עשוי לקנות/למכור כל נייר ערך מבלי לפרסם זאת.

7 תגובות בנושא “סומוטו”

  1. גם באילת יורדים לפעמים משקעים וכלום גשם מציף את שדה התעופה ומשבית אותו.
    בתל אביב יש בניין בורסה, אך אין בה בורסה!
    נכון, אתה מספר סיפור על רווח, חברה טובה, מקורבים שקונים בזול (וימכרו ביוקר עד הסיבוב הבא)
    אם כמה טיפות גשם ואפילו שיטפון מקומי פעם בכמה שנים, לא מעידים שניתן לגדל כותנה באילת.
    אותו דבר לגבי “הימור הפיס” של השכבת כסף טוב והפקרתו למספר סוחרים שלא מחפשים את רווחי הדבידנד וצמיחת החברה, אלא את רווחי הנדנוד של מחיר המניה.
    כאשר תבצע מכירה יעשו עליך סיבוב.
    שוק שמזיז מחירי מניות באחוזים שלמים רבים עם תנועה של 10,000 ש”ח מניות,
    שוק ששוחטים בו את מי שמנסה לשנות פוזיציה,
    הוא לא שוק – הוא משחטה.
    תספר סיפורים על חברות עם מסחר של יותר ממיליון מניות ליום או יותר, אז יש סיכוי שלא ישחטו את המחזיקים בשינוי פוזיציה.
    הלקחים היחידים שעולה מהסיפור החמוד:
    1. בתל אביב יש בתי קפה וסצנת הייטק, לא בורסה אמיתית.
    2. יש בתל אביב דייגים שעזבו את החוף עקב אי הימצאות דגים ועברו לאחד העם שם כל זריקת חכה מעלה כסף.
    3. אפשר לאסוף דגימת גשם גם בסהרה, אך זה לא אומר שכדאי לזרוע שדה ולצפות ליבולים.

    תהנה ממה שאתה עושה, אך תשתדל לא להציג זאת כעשייה בורסאית.
    נכון, ממשלת ישראל דוחפת את כספי החיסכון של עמישראל לתל אביב, אך זה לא ע”מ להשקיע בבורסה אלא למטרות אחרות.
    ו…טול קורה מבין עיניך.
    המשך יום נפלא.

    1. שמיל,
      מרוב התחכמויות לא הבנתי מה אתה רוצה להגיד?
      אל מי אתה בא בטענות?
      אפשר לעשות כסף בבורסה בתל אביב. הכותב נתן לך דוגמא מאלפת, ואם תחפש קצת בבלוג הזה וגם בבלוגים נוספים תמצא עוד דוגמאות. אבל כנראה שאתה מעדיף לחפש מטאפורות ולא הזדמנויות.

  2. שמיל היקר,
    נניח שכל מה שכתבת נכון.
    עדיין, אתה יכול לנסות ולהשתמש בתנאי השוק לטובתך.
    לא הצלחת? לא בהכרח שזה לא מצליח לכולם.
    בהצלחה וכל טוב.
    נסה לראות את חצי הכוס המלאה.

  3. מעניין!

    מעניין אותי איך אתה יוצר קשר עם סמנכל כספים?
    אני משקיע קטן מאוד, ולא לחלוטין ברור לי איך ליצור קשר כזה, והאם זה נחשב “לגיטימי” מאחר ואני מושקע בסכומים קטנים מאוד?

    כלומר, ברור לי שכמחזיק מניות אקט כזה הוא לגיטימי, אני פשוט תוהה האם היחס שאקבל מהסמנכ”ל יהיה נאות…

    1. שולח אימייל ומשם לטל׳. זה יותר פשוט ולגיטימי ממה שאתה חושב. רוב החברות תשמחנה לתקשר מחשבות עם משקיעים. ו…אך אחד לא צריך לדעת על כמה כסף מדובר.

  4. לאחר התגובה הראשונה שזוכה בקלות בתואר – התגובה הלא קשורה של השנה, אנסה לתת את שני הסנט שלי לגבי מה שכתבת מעבר למה שכבר אמרתי בפוסט הקודם.
    אני נכנסתי לסומוטו זמן לא רב אחרי שהשוק שחט אותה, ונכנסתי בפוזיציה גדולה. לדעתי היא היתה בשווי של 130 מש”ח בערך באותה תקופה. כשאני רואה מנייה שסופגת שחיטה עצבנית על ידי השוק בזמן קצר, אני אט אט הופך מבן אנוש לחזיר ומיד רץ לבדוק אם הפאניקה מוגזמת. במקרה של סומוטו אכן כך חשבתי, ואני חושב שגם הגבתי על כך בבלוג שלך לפני שנה בערך. אמרתי שאני חושב שהחברה מאוד זולה.
    ראיתי את הצעדים שסומוטו עשתה אחרי אותו פיאסקו ואהבתי אותם מאוד. קודם כל, ההפסקה עם כל מיני הודעות על משאים ומתנים לקניית חברות נוספות, בייאאוטים, רישום לנאסד”ק ושאר ירקות. ההנהלה להערכתי הבינה, שלמרות שהההודעות שהם שיחררו היו על מנת להיות שקופים עם תכניות החברה, בסוף זה רק פגע בהם. הרי השוק מפתח ציפיות וכשהן לא מתממשות הוא כועס, חושב שאתה שקרן, מניפולטור וכו’. שנית, לפי מה שראיתי ההנהלה אמרה לעצמה, רגע אחד…בוא נעצור את הסוסים עם קניות של חברות חדשות ונעשה שני דברים. 1. בוא נסחט את הלימון של המונטיזיציה. אפשר להפיק פה הרבה יותר הכנסות ואביטדה. סול צבי וטננבוים חזרו לעניינים והסגמנט הזה החל מהרבעון השני נותן מספרים כפולים מבעבר. 2. בוא נשקם את תחום הוידאו. גם פה המלאכה נעשתה, ובפרק זמן קצר שאותי מאוד מרשים, הם חזרו לרווחיות. קטנה אמנם, אך צומחת מרבעון לרבעון.

    הניהול המהיר של המשבר מראה על הנהלה יוצאת מן הכלל לטעמי. חברות נקלעות למשברים וזה חלק ממחזור החיים שלהן, אבל לצאת כל כך מהר ממשבר ובצורה ששומרת על יציבות מרבעון לרבעון זה מרשים ביותר.

    כמובן שכמו שציינת, הקניות הבלתי פוסקות של טננבוים (וגם קצת סול צבי) בהחלט משרות בטחון על ההחלטה ללכת עם סומוטו.

    לסיום אגב, יש לי השערה מדוע הדיב המחולק גדול מ-50 אחוז מהאבידטה. לדעתי, סומוטו הולכים לתת מספרים מעולים ברבעון הראשון, בעקבות הלקוח החדש, והם צופים שהם יכולים להרשות לעצמם להעלות את הדיב מעבר למה שהם הצהירו, כי הולכים להכנס מזומנים בכמות שלא נראה בעבר, בעקבות אותו לקוח. אולי אני טועה, אבל נפגש אחרי התוצאות של הרבעון הראשון ונראה. גם אם אני טועה אגב, המספרים בוודאי יהיו גבוהים יותר מברבעון המקביל, בו היה הפסד בסגמנט הוידאו, והאבידטה עמד על 2.2 מש”ח צנועים.

    ג.נ
    מחזיק סומוטו, לא ממליץ בכלל כיוון שאני מוקיון היושב במושב לצים

    1. תודה יואב על התגובה המעניינת. אני חושב שהדיבידנד הגדול הוא כתוצאה פשוט מהבנה של אסי שהוא צריך ללכת עם המשקיעים בניגוד למדיניות של בן גירון. אני דיברתי איתו על זה מיליון פעם, שהם צריכים לחלק את המזומן לבעלי המניות. הצעתי לו בייבק, אבל הוא מעדיף דיבידנד.

      זו לא הפעם הראשונה שסומוטו מחלקת כזה דיבידנד. ב 2018 כאמור תשואת הדיבידנד היתה פשוט מדהימה. ועדיין, החברה מייצרת מספיק מזומן כדי למלא את כיסי המשקיעים בעוד מזומן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *